diumenge, 6 d’octubre del 2013

Ei mira si es pot copiar !



Bona tarda petits descobridors, ja torno un altre cop a ser aquí! En la darrera classe de GTIC, vam treballar un tema bastant perillós en aquests temps, el dret a poder o no utilitzar informació be escrita, imatges... I com podem saber si és pot, o no utilitzar?


Icona de Copyright

Per poder saber si aquella imatge o text és pot utilitzar o no, tenim dos icones que ho representen, per una banda tenim el Copyright, si ens trobem aquest tipus, NO podem utilitzar aquella imatge,text,música .



Icona de Creative Commons 



 En canvi si trobem Creative Commons em d'informar-nos del que és pot i no és pot fer, però en un principi si, que podem utilitzar aquell text o música. I els drets d'autor estan limitats pel propi autor. És tractaria d'una llicència lliure.

 Una altre llicència seria el Copyleft, aquesta ens permet copiar el contingut de l'obra sense cap restrició. És tracta d'una llicència lliure.                            

Bé en aquest cas , pel meu blog he utilitzat el Creative Commons. I quin és el procediment per posar un Creative Commons en un blog? .
El primer pas que s'ha de fer és, anar al teu cercador habitual i escriure Creative Commons, un cop estàs en la pàgina el primer que has de fer és saber el tipus de Creative Commons que hi ha que són els següents:


Un cop t'has llegit els 6 tipus de Creative Commons que hi han, el que has de fer és anar al apartat on posa obtenir llicència on has de saber  que la teva obra pot estar expressades de tres maneres diferents: Commons Deed: És un resum fàcilment comprensible del text legal amb les icones rellevants. Legal Code: El text legal complert en què es basa la llicència que heu triat.Digital Code: El codi digital , que pot llegir la màquina i que serveix perquè els motors de cerca i altres aplicacions identifiquin la vostra obra i les condicions d'ús. 
A continuació clica al link que hi ha, aquest link et conduirà a una altre pàgina on hauràs de seguir unes pautes i al final obtindràs un codi  embed o html . El que hauràs de fer serà anar al teu blog , a l'opció de format , seguidament el que hauràs de fer serà clicar a on posa gadget, i clica a l'opció de HTML\JAVA i copiar a on posa text el codi embed copiat abans. Finalment el que hauràs de fer serà guardar canvis de blog i llest!
La creative commons que jo he utilitzat ha sigut la següent:


ATENCIÓ!!!  No puc oblidar-me de parlar dels dos software que hi han, i que has de vigilar molt alhora de mirar si és pot o no copiar. Hi han dos tipus de software, el lliure ( un programari de propietat de tothom) i el privat ( programari de propietat individual). Tampoc puc deixar de banda de explicar el què és la cultura lliure, és defineix com un moviment social que promou la elaboració i la difusió de la cultura amb uns principis més amplis que els que habitualment proposats per les legislacions vigents actuals(extret de Viquipèdia).

A partir d'aquest moment, mira a veure si les imatges, text, música ... és poden copiar o no !!!!!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada